RS

19.11.2015 11:07

P O H L É D N U T Í    Z A    R O K E M    2 0 1 5


 

Prvně si dovolím poděkovat Kláře Bubeníkové za krásnou momentku mých holčiček.

 

Tento rok byl náročný ve všech směrech, ale i přes všechny překážky se nám ho podařilo zvládnout.

 

Začátek pro nás byl důležitý a nejkrásnější - Angie Royal Splendour of Diam Weim (*22.3.2011) dala 18.3.2015 život 6 krásným šediváčkům, vyrovnanému vrhu A - Almus (Kim), Akyra, Alacer (Aicy), Alagor (Argo), Arx (Rolf) a Altus (Tobi). Většina z nich už se představila i na poli výstavním. Všichni jsou plnochrupí, skus nůžkový, psi správně vyvinutá a sestouplá varlata. Dělají nám obrovskou radost. Moc děkuji páníčkům jak se našim odchovánkům věnují a věřím, že jim stejnou radost jako dopsud budou dělat i nadále.

 

V průběhu jejich odchovu jsme si s Freou Vives Bohemia (*31.5.2013) odskočily na Nominační soutěž Memoriálu Richarda Knolla, kde jsme bez tréninku neuspěly na Společném honu, který nás po úspěšném lese a vodě vyřadil. Poučení, bez přípravy to nejde.

 

Pak přišla první překážka, špatné šlápnutí a zlomená kost lýtková. Odvolávala jsem zkoušky a byla vděčná za všechnu pomoc, které se mi dostalo. Následovalo období hárání :D Nic netrvá věčně a my se do toho chtěly opřít ve druhé polovině roku. Přišla druhá překážka a Angie musela na operaci, kdy jí bylo odebráno kus svalu a měla po sezóně. Přehlašovala jsem a odhlašovala opět nějaké naplánované zkoušky. Zbylo to tedy na Freunce, které jsem naplánovala "malý zkouškový maratón" a cílem bylo ho dojít, jedno jak, ale dojít.

Za tuto zkouškovou sezónu jsme poznaly spoustu zajímavých lidí i míst, získaly nové zkušenosti a přátele, a posunuly se zase o kousek dál. Všem, co něco dělají se svým čtyřnohým svěřencem, bychom chtěly poděkovat, popřát jim ať se jim daří na poli pracovním a občasnými neúspěchy si nenechají kazit náladu. Jsme jen lidi a oni jsou jen psi/feny. Ne každý pes či fena zvládnou všechno a  jen zkušenostmi se z nás mohou stát dobří vůdci.

 

Fréa Vives Bohemia - zkoušková sezóna 2015

 

Lesní zkoušky, Štěpánov

I.cena 234/248

Původně jsme chtěly jít na Klubové LZ, ale hárání nám v tom zabránilo. Nácvikově jsme si šly tedy odejít LZ v domácím prostředí. Jedna trojka z barvy, nevyšel nám první pokus na oznamovače. Fréa nedošla ke kusu, rozhodila jí povelka po vypuštění z lože, moje chyba, tuto situaci jsme netrénovaly aneb jak se člověk může poučit na zkouškách.

 

Speciální zkoušky vodních prací, Štěpánov

I. cena 100/100

2. místo

Na tyto zkoušky měla jít Angie, ale už byly zaplacené, tak Fréa zaskakovala, po loňské sezóně vodu nepotřebovala, tak to byl jen výcvikový den. Osm psů skončilo s plným počtem bodů a pro mne jich bylo osm prvních seč zkouškový řád určuje jinak. 

 

V. Memoriál Luďka Hejného o pohár premonstrátského Kláštera

(CACT a Res.CACT), Milevsko

I. cena 400/408

3.místo - CACT + Nejlepší voda

Na Premonstrátu jsme loni slíbily, že si opravíme II.cenu, do které jsme spadly kvůli ohrádce, neměla tolik zkušeností s aportem a když jí liška spadla břichem nahoru, musely jsme se trochu hecnout ;) . Tehdy bylo Freuně 15 měsíců a byly to její první dvoudenní zkoušky, šly jsme je jen jako nácvik na Michálka a přáním bylo udělat PZ v I.ceně k uchovnění. Slib jsme dodržely, II.cenu opravily, nádherný den, příjemné prostředí a lidé a tak to vyšlo.

 

III. Nord Bohemia Pohár (CACIT/Res.CACIT&CACT/Res.CACT), Vysočany

I. cena 365/400

Každá zkušenost je dobrá i když není zrovna příznivá. I za takové zkušenosti je člověk vděčný. Je co opravovat a nad čím přemýšlet.

 

XXIV. Memoriál Prof. Jiřího Svobody KVZ - (CACIT/Res.CACIT&CACT/Res.CACT), Chlumčany

I. cena 439/492

4. místo - Nejlepší voda

Náš sen dojít si "Svoboďák" se splnil. Po předchozích zkouškách nejsme hrdé na výsledek na poli, ale není důležité vyhrát ale vydržet. V neděli mi bylo značně "pod psa" (kdo byl ví), přesto se to podařilo a došly jsme ho. Opravit si ho můžeme za dva roky. Bylo moho vůdců a psů, kterým jsme náš výsledek přály, ale prostě někdy to dopadne tak jak to dopadne a my jsme rády za příjemnou společnost a novou zkušenost.

 

XIX. Memoriál Koloma Slimáka VZ - (CACIT/Res.CACIT&CACT/Res.CACT), Borský Mikuláš - Slovensko

III. cena 455/492

Sice 14/22, ale pro nás obrovský úspěch neb teprve po zaslání přihlášky jsem vlastně zjistila, že "Slimák" na Slovensku je náš "Podhaják". No, občas člověk udělá nějakou blbost a tak jsme jely za zkušeností, podívat se jak to šlape těm nejlepším vůdcům a fandit českému týmu. Moje únava a nemoc se projevily opět na poli - opět moje chyba a to nás hodilo do III.ceny i když na vodě jsme sklidily uznání. Druhý den jsme ale zaperlily na lese, už jsme se zmiňovala, chválu za ohrádku a šoulačku si ponesu jako nádhernou vzpomínku. Pro mě v letošní sezóně druhý obrovský úspěch po MJS, kdy Fréa v necelých 2,5 letech došla takovýto memoriál.

 

Všestranné zkoušky, Štěpánov

I. cena 493/496

1. místo – Nejlepší barva

Tolik bych si přála, aby řád neurčoval pravidla, pak bychom mohly stát na prvním místě s panem Hendlem a Nerem a o to krásnější by to bylo. Přesto tyhle zkoušky jsme si s Freuš asi užily nejvíce, neb jsme šly jen udělat “oznamovače” a to se nám v sobotu povedlo. Dotáhly jsme do konce naší práci a o nic nám nešlo. Přesto Freuně ukázalo na vodě, že ani 0 C jí nevadí. Na poli jsme zabránily situaci, která nás mohla poslat domů a poděkování patří rozhodčím, kteří nás nechaly dodělat to, co bylo zapotřebí, abychom neodcházely s další špatnou zkušeností ze zkoušek. Našeho prvního oznamovače ocenili rozhodčí nejlepší barvou a jsem na to pyšná, protože vodu má Ňůně vrozenou, ale za tímto oceněním stojí naše dřina a spolupráce.

 

Barvářské zoušky, Dubí

1. místo 152/152

Oznamovače jsme utvrdily i na 19 hodin stare barvě v neznámém prostředí. Škoda, že malá plemena nebyla posuzována zvlášť, bylo tam 5 ohařů. Snad nám to odpustí, že jsme se na jejich zkoušky přihlásily, my to nedělaly kvůli vítězství. Prostě panička chtěla, aby Fréa měla všechny zkoušky, které ohař může mít.

 

Pozitivní zprávou pro mne je, že i Angie se po operaci a rehabilitaci zotavila a už plně pracujeme zase ve třech. 

Budu věřit, že ten příští rok se nám snad vyhnou zranění a budeme se snažit na poli pracovním i nadále, neb to holky zaměstnává a mě to baví a posouvá mě to v kynologii vždy zase o krok dále.

 

Poslední řádek věnuji opět poděkování , toho pro mne není nikdy dost – všem, kteří nám pomáhají a jsou s námi v dobrém i zlém, všem, kteří nám fandí a myslí na nás, ale i těm ostatním, protože i oni jsou našim hnacím motorem.